Par foran deres hus med et stort solcelleanlæg.
Casestudie | Batteriopbevaringssystemer

Det skal du vide, om lagring af elektricitet

Med et el-lagringssystem, som sonnenBatterie, kan alle drive deres private energiomstilling i hjemmet fremad. Men hvorfor er et lagringssystem i hjemmet, overhovedet værd at bruge? Hvor uafhængig bliver jeg med det? Og hvorfor bruger sonnen konsekvent lithium jernfosfat-batterier? Denne vidensartikel besvarer disse, og mange andre, grundlæggende spørgsmål om emnet.

sol-logo på mørk baggrund
sonnen GmbH
Content Team
  • Hvad er et el-lagringssystem?
  • Hvorfor er et el-lagringssystem værd at bruge?
  • Hvordan fungerer et el-lagringssystem i hjemmet?
  • Hvilke batteriteknologier er tilgængelige, til lagring af elektricitet?
  • Hvorfor arbejder sonnen kun med lithium jernfosfat teknologi?
  • Hvor økonomisk er et lagringssystem?
  • Hvor lang er levetiden for et el-lagringssystem?
  • Hvad er forskellen på et AC- og DC-system?
  • Hvor uafhængig vil et lagringssystem gøre mig?

Hvad er et el-lagringssystem?

Et el-lagringssystem lagrer overskydende elektricitet i kort tid, til senere brug. Eksempelvis, lagrer et batteri-lagringssystem, som sonnenBatterie, den overskydende elektricitet, der produceres af et solcelleanlæg på en solskinsdag, til aften- og nattetimerne, hvor der er brug for energi i husholdningen, eksempelvis til madlavning eller vaskemaskinen, men hvor solen ikke længere skinner. På denne måde, kan boligejerne forbruge mere selvproduceret elektricitet. Derudover, reducerer en højere selvforsyning også el-udgifterne.

Hvorfor er et el-lagringssystem værd at bruge?

Hvis du producerer grøn energi, på dit eget tag med et solcelleanlæg, gør du noget godt for miljøet. I mange år, var systemet altid det samme: enten blev elektriciteten forbrugt direkte af husstanden selv, ellers blev den leveret til det nationale energinet. Indfødningstariffer gav et afkast retur, for at producere grøn energi.

Den selvproducerede solenergi, kan imidlertid kun forbruges af husstanden i de timer, hvor den samtidig produceres af solcelleanlægget - lige til tiden, som man siger. Det betyder, at vaskemaskiner og køleskabe kun kan forsynes med gratis elektricitet fra taget, på bestemte tidspunkter. Resten af elektriciteten sendes ud i el-nettet. Men disse betalinger, har været faldende i årevis.

Løsningen på, at kunne bruge sin egen solenergi uafhængigt af tid, og dermed øge sin egen selvforsyning, hedder batterilagring. Denne smarte enhed, lagrer den elektricitet der produceres af solcelleanlægget, og bevarer den tilgængelig uden spild, indtil der er brug for den. Først når lagringsenheden er fuldt opladt, sendes den overskydende elektricitet ud i el-nettet.

Ved at beholde en vis mængde til egen forsyning, optimerer ejerne af et el-lagringssystem deres el-omkostninger betydeligt, for med stadig lavere anskaffelsesomkostninger og samtidig stigende elpriser, er selvforsyning den mest økonomiske løsning. Der skal ikke betales noget pr. kilowatttime, som ejeren selv producerer.

Hvordan fungerer en el-lagringsenhed i huset?

I tilfældet med sonnenBatterie, er en batteri-lagringsenhed en kompakt, slank enhed på ca. 180 cm, der placeres et passende sted i huset, normalt i et bryggers eller i garagen. Energi-lagringsenheden er forbundet med solcelleanlægget, husstanden, el-nettet og vekselretteren. Et sonnenBatterie lagrer overskydende energi fra solcelleanlægget, som ikke øjeblikkeligt kan forbruges i huset. Til gengæld, kan batteri-lagringssystemet også levere energi, hvis solcelleanlægget ikke kan levere nok energi, til at dække behovet i huset. På denne måde, undgår lagringssystemet det ellers nødvendige behov, for at trække strøm fra el-nettet, og sparer på el-omkostninger. For at styre disse processer, har batteri-lagringsenheden brug for et intelligent styresystem. Med et sonnenBatterie, er det energi-administratoren. Energi-administratoren kan se, hvor meget elektricitet solcelleanlægget producerer, hvor meget af den, der forbruges i huset og hvor meget energi batteriet skal levere. Denne intelligente styring er designet til, at forbruge så meget gratis, intern elektricitet som muligt og til at holde forbruget på el-nettet så lavt som muligt, og dermed aktivt spare på el-udgifterne. Derudover, kan energi-administratoren, bevidst vente med at oplade lagerenheden, og først begynde at gøre det, når solcelleproduktionen er på sit højeste. Da denne adfærd aflaster el-nettene, kaldes den også for netforsyning. Netforsyning, fordi der på solskinsdage tilføres meget elektricitet til nettet, hvilket kan overbelaste el-nettet. Et sonnenBatterie modvirker denne potentielle overbelastning, ved at lagre solenergi.

Hvad sker der, i tilfælde af strømsvigt?

I tilfælde af strømsvigt, som kun sjældent forekommer i Tyskland, afbrydes solcelleanlægget, og dermed også lagerenheden. Det betyder, at den lagrede elektricitet ikke kan bruges, til at forsyne huset under strømsvigtet. Hvis du fortsat vil have adgang til strøm, i tilfælde af en strømafbrydelse, har du forskellige muligheder med et batteri-lagringssystemer. Kun enkelte forbrugere, kan fortsat blive forsynet i tilfælde af strømsvigt, ellers kan hele huset beskyttes mod strømsvigt, som en "fuld hjemmebackup". Med sonnen, kan du opnå "fuld hjemmebackup" med sonnenProtect, et ekstra stykke hardware, som også gør det muligt at drive dit sonnen batteri- og solcellesystem, som en ø-løsning.

Hvilke batteriteknologier er tilgængelige, til lagring af elektricitet?

Den fremherskende batteriteknologi til lagring i private husholdninger, er lit-ion-batteriet. I de tidlige dage med lagring i hjemmet, var blybatterier stadig fremherskende, men denne teknologi er nu forældet, og spiller ikke længere nogen rolle. Der findes andre niche teknologier, som saltvandsbatterier eller redox-flow-batterier, men næsten alle markedsrelevante producenter af lagringssystemer til husholdningsbrug, anvender lit-ion-batterier. Lit-ion-batteriet er dog kun en fællesbetegnelse for en lang række undergrupper, der adskiller sig betydeligt fra hinanden, både kemisk og i deres egenskaber. To hovedundergrupper har etableret sig inden for hjemmelagring: lithium jernfosfat og nikkel-mangan-kobolt (NMC) eller nikkel-kobolt-aluminium (NCA). Disse nikkel-kobolt-batterier anvendes normalt i elbiler, på grund af deres høje energitæthed.

Sonnen fremstiller ikke selv battericeller og er derfor uafhængig af de enkelte teknologier. Det betyder, at sonnen i hver eneste tilfælde kan tilbyde sine kunder, den bedste tilgængelige batteriteknologi. Sonnen har sit eget batterilaboratorium, til netop dette formål, og har intensivt testet alle de forskellige batteriteknologier, der i øjeblikket findes på markedet, for at finde ud af, om de kan anvendes i et hjemme-lagringssystem. På baggrund, af de resultater der her blev indsamlet, har vi kun anvendt lithium jernfosfat-batterier, siden virksomheden blev grundlagt.

Hvorfor arbejder sonnen kun med lithium jernfosfat teknologi?

Siden sonnen blev grundlagt, har sonnen udelukkende brugt lithium jernfosfat-batterier (LFP-batterier). Efter vores mening, er denne batteriteknologi den bedste teknologi, der i øjeblikket er til rådighed til lagringssystemer i boliger. Det har klare fordele, i forhold til andre batteriteknologier, som eksempelvis nikkel-mangan-kobolt (NMC) og nikkel-kobolt-aluminium (NCA), med hensyn til sikkerhed, levetid og omkostningseffektivitet. Litium jernfosfat er også miljømæssigt bedre kompatibelt, end batterier med nikkel eller kobolt som elektrodemateriale. I denne blogartikel og video, forklares detaljerne om fordelene, ved lithium jernfosfat batteriteknologi til lagring i hjemmet: De fire grunde, der taler for lithium jernfosfat, i et batteri-lagringssystem.

Hvor økonomisk er et lagringssystem?

Et solcelleanlæg kan spare ca. 30 % af en husstands årlige el-udgifter. Hvorfor så lidt? På en solskinsdag, genererer et solcelleanlæg den største mængde energi midt på dagen:

I husholdningen er energiefterspørgslen dog oftest størst om morgenen og aftenen, når der eksempelvis laves mad eller forskellige apparater er tændt. Den elektricitet, som solcelleanlægget producerer for meget i løbet af dagen, sendes ud i el-nettet - som det i øjeblikket modtager 8 cent pr. kilowatt-time i indfødningstarif (kilde: Det Føderale Net Agentur). Men elektriciteten der mangler om aftenen, når solen ikke længere skinner, skal i gennemsnit købes for 31 cent/kWh. Det betyder, at med et solcelleanlæg alene kan el-udgifterne reduceres, men det meste af elektriciteten skal stadig hentes fra el-nettet.

Det er her, hjemmelagring kommer i betragtning. Det lagrer den overskydende energi, der produceres i løbet af dagen, så den kan bruges om aftenen eller om natten. Dette maksimerer selvforsyningen, og boligejerne kan dække langt størstedelen af deres elforbrug med selvproduceret energi. Derfor påvirkes de kun i relativt begrænset omfang, af stigende elpriser.

Lagringsenhedens levetid spiller også en særlig rolle, i forbindelse med emnet om økonomisk effektivitet. Jo længere tid et produkt kan bruges, jo senere skal det udskiftes, og jo mere økonomisk er det. Sonnen garanterer 10.000 opladningscyklusser for et sonnenBatterie, og dermed en meget lang levetid - et batteri til mobiltelefoner, kan eksempelvis kun oplades ca. 300-400 gange.

De fleste kunder besvarer imidlertid ikke spørgsmålet, om hvorvidt et energi-lagringssystem er værd for dem at bruge, med en detaljeret beregning af rentabiliteten. For mange, er købet et spørgsmål om personlig overbevisning. Kun med lagring, kan man bruge sin egen selvproducerede energi døgnet rundt, og dermed fremme den personlige energiomstilling i hjemmet betydeligt. På vej imod en ren, decentraliseret og bæredygtig energifremtid.

Hvor lang er levetiden for en batteri-lagringsenhed?

Holdbarhed og sikkerhed er de vigtigste prioriteter hos sonnen. Et batteri-lagringssystem skal trods alt, fungere pålideligt i mange år, først der, er det bæredygtigt og økonomisk levedygtigt.

Derfor anvender vi ikke kun de højeste kvalitetsstandarder på vores tekniske produkter, men vedligeholder og forbedrer også løbende deres ydeevne og levetid. Den lithium jernfosfat teknologi, som sonnen anvender, anses for at være særlig sikker, og er uafhængig af de enkelte leverandører på markedet, så ydeevnen optimeres konstant. Vores lagringssystemer er også beskyttet imod mulige gentagende fejl, og overstiger alle gældende lovkrav.

Alle sonnen-produkter leveres med 10 års garanti, på alle komponenter. Lithium jernfosfat-batteriet i et sonnenBatterie, kan oplades og aflades mere end 10.000 gange og selv der, har det stadig 80 % af sin oprindelige kapacitet. Efter 15.000 opladningscyklusser, er gennemsnitsværdien stadig 60 % af kapaciteten - en topværdi i branchen.

Batteriets følsomme celler vedligeholdes regelmæssigt af sonnen, hvilket har en positiv effekt på levetiden og sikrer problemfri anvendelse.

Hvad er forskellen på et AC- og DC-system?

Ethvert el-lagringssystem har brug for en batteri vekselretter eller spændingsomformer, til at oplade og aflade batteriet. Dette giver dig mulighed for at justere spændingen individuelt, men også for at regulere strømmen. Dette er den eneste måde at sikre effektiv, sikker og økonomisk opladning og afladning.

Når du køber en batteri-lagringsenhed, er det vigtigt at beslutte, om du vil bruge et vekselstrøms- (AC-system) eller jævnstrømsanlæg (DC-system). AC-systemer er ideelle, hvis du allerede har et solcelleanlæg med en PV-vekselretter, og ønsker at tilføje et el-lagringssystem senere. Uanset, om der er tale om et nyt køb eller en udvidelse, med eksempelvis vindenergi eller et kraftværk: Eftermontering er til enhver tid mulig med AC-systemer.

I et DC-system er solcelle-vekselretter og batteri-vekselretter kombineret, og er derfor normalt kun egnet til nye installationer. Et DC-system tager nærmest den producerede energi direkte fra solcelleanlægget, og derfor er den maksimale størrelse på solcelleanlæggets direkte opladning af batteriet, begrænset. Fordelen ved DC-systemer er, at de ofte fylder mindre og kræver mindre installationsarbejde.

Hvor uafhængig vil et lagringssystem gøre mig?

Enhver der beslutter sig for et solcelleanlæg med integreret energilagring, tager sin energifremtid i egen hånd. Tidligere, skulle store apparater som vaskemaskiner, tørretumblere, bilopladere eller opvaskemaskiner bruges, på det mest solrige tidspunkt på dagen, for at konvertere den producerede energi direkte, men med batterilagring er det muligt at bruge den dag og nat.

Størrelsen på solcelleanlægget og lagringsenheden kan justeres individuelt, afhængigt af husstandens energibehov. Forbrugere har en tendens til at øge deres selvforsyning med op til 75 %, sammenlignet med solpaneler alene.